Birrificio le Baladin

Om du tar dig till den lilla byn Piozzo, något längre än ett stenkast från Turin i Piemonte, och tar dig till stadshuset så befinner du dig precis mitt emot Cantina Baladin; Birrificio le Baladins ölkällare med tillhörande pub och gästgiveri.

”le Baladin” är ett franskt ord för kringresande underhållare, cirkusartister och komiker, ett ord som som Teo Musso tyckte var passande då invånarna i Piozzo har en lång tradition av att flytta runt och resa mycket. Och då gärna till Frankrike som ligger praktiskt placerat på andra sidan gränsen. När du sedan träffar Teo Musso själv så kommer du att förstå att namnet är väl valt: han har själv rest världen runt, studerat öltillverkning i Tyskland och Belgien, och berättar sina historier med charm och engagemang som den bästa ”baladin”.

Teos ölintresse kom tidigt. Till en början som en revolution mot att vin var den obligatiriska måltidsdrycken i hemmet under uppväxten. Detta blev inkörsporten till ett ölsamlande som i sin tur utvecklades till en vilja att brygga sitt eget öl.

Birrificio le Baladins historia började1986 då Teo startade Piozzos första öl- och rockbar. Ett ambitiöst projekt i en by som då hade cirka 200 invånare som alla, i princip, arbetade med vin. Under de 26 år som har gått har både byn och le Baladin förändrats. I dag bor cirka 1000 personer i Piozzo och le Baladin har gått från att importera öl till att, från 1996, producera sin egen öl.

Teo började resa till Tyskland och Belgien för studier och praktik, han har bland annat arbetat nära Jean-Louis Dits på Brasserie à Vapeur och Christian Van Verbeerk på Chimay. Deras influenser kan ses i den riktning som Teo har tagit med sina egna öl. Super, som var den första ölen som bryggdes i Birrificio le Baladins bryggeri gjordes 1996. Tillsammans med ett antal andra pionjärer inom mikrobryggande blev Teo Musso och tidigt ledande i den italienska mikrobryggerirörelsen.

I dag är Birriificio le Baladin ett namn i sin egen rätt, med produkter lika egensinniga som sin ägare. Teo experimenterar med fatlagring, spontanjäsning, kryddor och antika recept; allt för att knyta samman historia och nutid. Alltid med samma nyfikenhet, passion och humor.

Baladins öltyper

Kryddade öl

Kryddor hör intimt samman med ölets historia. I dag är det humle som dominerar som den vanligaste kryddan, men så har det inte alltid varit. Källor från 800-talet nämner ”gruit”; en blandning av kryddor och aromatiska örter, bland annat rosmarin, lagerblad, kummin, enbär och malört.

le Baladin hedrar traditionen med kryddade öl genom tre numera klassiska öl bryggda med ovanliga grödor och speciella kryddblandningar. Som alltid när det gäller le Baladins produkter är ledordet elegans; detta gäller naturligtvis även i kryddningen. Isaac är ett fräscht veteöl i bière blanchestil bryggd på råvete och smaksatt med koriander och apelsinskal. Det har fått sitt namn efter Teos son. Wayan är inspirerad av klassiska belgiska saisonöl. Bryggd på fem olika sädesslag och kryddad med nio olika kryddor och namngivet efter Teos dotter. Och, slutligen, Nora; en öl tillägnad det klassiska Egypten, bryggd av kamutvete och kryddat med myrra och ingefära. Nora är namngivet efter Isaacs och Wayans mor.

Ren Malt

Det är enkelt att göra en riktigt bra öl. Det enda som krävs är en noggrann urvalsprocess för råvarorna, ett väldigt bra recept, fanatiskt arbete i bryggeriet och lång erfarenhet av att styra jäsningsprocesser. Om de fyra faktorerna klaffar så behövs inget annat än grundingredienserna: malt, bra vatten, den rätta humlen och den bästa jästen. Med ”pure malt” serien vill Teo visa att det faktiskt är det enda som krävs för att göra verkligt bra öl.

Super är en amber ale med inspiration från klassiska Belgiska klosteröl. Det är också den ursprungliga le Baladinölen. En öl som med rätta har nått ikonstatus både i Italien och internationellt. Leön är en mörk, mjuk ale med lite mera karaktär och alkohol, en öl att ta det lugnt till och att njuta av. Slutligen Elixir, mjuk och nästan farligt lättdrucken; bryggd med jäststam som vanligtvis används vid whiskeytillverkning och som ger en härligt komplex smak till ölet.

Humlade öl

Humle och ölproduktion har en lång gemensam historia. Som en inhemsk planta i stora delar av Europa är lätt att föreställa sig hur den användes redan när man först började brygga öl som en källa till både bitterhet och aromämnen. I Pombia, en kommun i Piemonte, har arkeologer hittat en terrakottaflaska daterad till mitten av 500-talet före Kristus. I denna har man hittat lämningar av en stark och kraftigt humlad öl.

Le Baladin firar klängväxten från familjen Cannabaceae med tre öl: Nazionale, som bryggs med humle odlat i Cussanio, bara några kilometer från bryggeriet, Super Bitter som är en mer humlad variant av Super och Open Rolling Stone; ett öl som kännetecknas både av en stark ton av humle och av Baladins typiska elegans.

Säsongsöl

Innan industrirevolutionen, och med den de nya möjligheterna till temperaturkontrollerad jäsning, var öl någonting som främst producerades under de svala årstiderna. Traditionellt bryggdes öl mellan Sankt Mikaels dag (29 september) fram till Sankt Görans dag (23 april). Detta ledde till att ölen fick sin smak- och kryddning beroende på när de bryggdes och hur länge de skulle lagras. De Belgiska Saisonölen, exempelvis, som bryggdes under december gjordes syrliga och kraftigt humlade då de behövde en lång hållbarhet.

De flesta ölproducerande länder upprätthåller i dag sina traditioner med säsongsöl. Temperaturkontrollerad jäsning gör i dag att produktionen av säsongsöl numera främst är beroende på tillgången till lokala ingredienser.

Baladin har, naturligtvis, ett antal säsongsöl. Mielika, som smaksätts med hägghonung; Mama Kriek, baserad på Wayan, med närodlade körsbär som tillsats och Zuzza, en öl tillägnad Piozzos årliga pumpafestival som inträffar första söndagen i oktober.

Cantina Baladin

Teo har länge arbetat för att skapa en fysisk länk mellan öl och vin två av moder naturs främsta skapelser – och även till relationen mellan honom själv, ölbryggaren och hans far, vinodlaren.

Genom att skapa Cantina Baladin, Baladins källare, har han gjort just detta.

Huset, inklusive källaren, är en kopia av det hus där Teo bodde och växte upp på 1960-talet. Det var här han började göra revolution mot sina föräldrar genom att dricka öl istället för vin till middagarna, grogrunden till intresset som format dagens Birrificio le Baladin.

I dag finns det 160 barriquer (små vinfat) och några Tonneaus (större vinfat) i källaren. Alla är utlånade från några av Italiens främsta vinproducenter. Varje år görs två öl till vinets ära: Terre är tillägnat de röda vinerna och bryggs av ris och korn från Nerone. Lune är tillägnat de vita vinerna och görs med dinkel och korn som bas. Dessa lagras sedan på fat och utsätts för olika typer av oxidering.

I Cantina Baladin finns det även små mängder av Cruöl, öl som är lagrade på fat som tidigare använts för att lagra viner från specifika vingårdar. Dessa är vanligtvis till för vinproducenterna själva.

Cantina Baladin används också för att lagra Xyauyù, Xyauyù Barrel and Xyauyù fume, tre öl som tas fram och lagras med olika varianter av oxygenisering. Här låter man rent syre passera genom ölen under olika lång tid, ibland upp till två år, för att locka fram nya dofter och smaker.

Baladin importeras av Enjoy Wine & Spirits AB, kontakt: info@enjoywine.se